Sunday, May 29, 2011

Walt Disney Concert Hall - Reflection Problems

After the construction, modifications were made to the Founders Room exterior; while most of the building's exterior was designed with stainless steel given a matte finish, the Founders Room and Children's Amphitheater were designed with highly polished mirror-like panels. The reflective qualities of the surface were amplified by the concave sections of the Founders Room walls. Some residents of the neighboring condominiums suffered glare caused by sunlight that was reflected off these surfaces and concentrated in a manner similar to a parabolic mirror. The resulting heat made some rooms of nearby condominiums unbearably warm, caused the air-conditioning costs of these residents to skyrocket and created hot spots on adjacent sidewalks of as much as 60 °C (140 °F). After complaints from neighboring buildings and residents, the owners asked Gehry Partners to come up with a solution. Their response was a computer analysis of the building's surfaces identifying the offending panels. In 2005 these were dulled by lightly sanding the panels to eliminate unwanted glare.

No comments: